Door Ria Kerstens


Praten met bomen, zin of onzin?

Prinses Irene werd er wereldberoemd om, anderen wijzen op hun voorhoofd bij het idee alleen al. Voor wetenschappelijk onderzoeker Maja Koostra is het de normaalste zaak van de wereld. Bomen praten weliswaar niet zoals jij en ik, maar communiceren kunnen ze. Dat kun je zelfs meten!

Nee, ze hebben geen mond en je hebt er geen koffieklets mee. Praten met een boom doe je met andere zintuigen dan waar wij meestal gewend zijn mee te communiceren. Precies zoals je zwijgend tegenover iemand kunt zitten en toch kunt ervaren dat die ontzettend onrustig is. Of dat je zonder woorden kunt voelen dat iemand vreselijk nijdig is, terwijl er ogenschijnlijk niets mee aan de hand is. Praten met bomen doe je dus met je gevoel.

Volgens Maja Kooistra kan iedereen het, maar niet iedereen staat het zichzelf toe. 'Veel mensen weten dat er meer is tussen hemel en aarde, maar zijn angstig om dat zichzelf toe te staan. Dan word je namelijk geconfronteerd met je manier van leven of je opvattingen en dat is wat een mens het liefst het allerlaatst veranderd. Want als het niet is zoals je altijd dacht, dan moet je je wereldbeeld misschien wel veranderen…'

Wie denkt dat praten met bomen iets is van het moderne new age tijdperk vergist zich. Natuurvolken zoals de Indianen en Aboriginals deden het altijd al en ook in Nederland was het in de middeleeuwen de gewoonste zaak van de wereld. Vroegchristelijke religies vereerde bomen en planten. En dat deden ze omdat ze besefte dat er zonder die planten en bomen geen leven mogelijk was. Ten tijde van Erasmus werd die verering verboden; alles moest volgens de wetten van de logica. Ook het christendom heeft een grote stempel gedrukt. Mensen die met volle maan het bos in gingen om bijvoorbeeld de energie van een Lindekring te voelen, werden weggezet als heidenen. Menig oude Lindekring werd dan ook in opdracht van de kerk gekapt.

Die energie, en dus ook de verandering in energie van een plant en boom is meetbaar, maar wetenschapper Maja Kooistra voelt zich niet geroepen om het bewijs met veel toeters en bellen op tafel te leggen. 'Ik hoef dat niet te bewijzen. Ik wil eigenlijk alleen mensen meer bewust maken en de opvattingen oprekken. Dat mensen overwegen of het misschien mogelijk is dat er een andere soort van communicatie mogelijk is met de natuur. Bovendien is er al genoeg onderzoek gedaan door Zwitserse, Duitse, Amerikaanse én Russische onderzoekers. Met enkele van hen heb ik ook gesproken. Maar hier is nauwelijks interesse voor. Er is geen economische winst aan te behalen; wij doen liever aan nanotechnologie en kernfysica dan dat we aan bomen meten. In kassen wordt overigens wel een meettechniek gebruikt om de slapte van blaadjes en voedingswaarde te meten of om te weten wanneer de planten water nodig hebben. '

Leugendetector
En inderdaad, in 1966 deed Cleve Backster, destijds Amerika's voornaamste expert op het gebied van ondervragingen met behulp van leugendetectors, al een experiment met een plant op zijn kantoor. Hij sloot de plant aan op de polygraaf en doopte een van de bladeren in zijn kop hete koffie. Er gebeurde niks. Omdat de meter bij mensen vooral uitsloeg als de emoties heftig waren, besloot hij met zwaarder geschut te komen en het blad te gaan verbranden. Op het moment dat hij zich afvroeg waar de lucifers waren, zag hij ineens een grote verandering in het patroon van de grafiek. Hij was erg onder de indruk en besloot verder te experimenteren. Hij nam medewerkers in dienst en deed verspreid over het hele land onderzoeken met andere soorten planten en andere instrumenten. Aan een van zijn vervolg experimenten deed een groep studenten mee. Één student, de onderzoekers wisten niet wie, kreeg de opdracht in een kamer een plant te 'vermoorden'. Daarbij was alleen een tweede plant als 'getuigen' aanwezig. De onderzoekers wilde uitvinden of de plant de 'moordenaar' kon aanwijzen. De bewuste plant werd aangesloten op de polygraaf en reageerde alléén op het moment dat de 'moordenaar' de kamer kwam ingelopen…

Cardiogram
In 1968 werden de experimenten van Backster vastgelegd in een wetenschappelijke verhandeling met de titel 'Bewijzen voor het bestaan van een elementair waarnemingsvermogen in het leven van planten. De verhandeling werd eind dat jaar gepubliceerd in 'The International Journal of Parapsychology'. Dat baarde zoveel opzien dat er geld beschikbaar kwam voor verdere experimenten en betere testapparatuur zoals elektrische apparatuur voor het maken van cardiogrammen en EEG's. Deze apparatuur registreerde de spanningsverschillen die bij de elektrische ontlading van planten optraden, zónder dat daarbij stroom door de planten zelf geleid werd.

Twee jaar later (oktober 1970) publiceerde de Russische krant Pravda een artikel met de kop: 'Wat bladeren ons vertellen'. De verslaggever verhaalt in het artikel over een bezoek aan een laboratorium voor klimaatonderzoek. Daar zag hij met eigen ogen hoe de meter van een gevoelig elektronisch meetinstrument grillig uitsloeg toen een gerstplant met zijn wortels in kokendheet water gedompeld werd.

Verschillende karakters
Bomen 'praten' met mensen, maar niet altijd even graag met elkaar. Dat wil zeggen, met een andere boomsoort dan ze zelf zijn. Dat komt volgens Kooistra omdat een berk en een den meer van elkaar verschillen dan een aap en een mens. 'Bomen waren 400 miljoen jaar geleden onderhand het eerste leven dat mogelijk was. Ze zijn daarom veel verder geëvolueerd dan wij mensen. Iedere boomsoort heeft zijn eigen karakter. En die bomen willen graag communiceren met eenzelfde soort bomen. Dat is vaak ook nieuws voor de boomverzorgers aan wie ik regelmatig workshops geef. Zij zijn blij verrast als ze merken dat mijn advies om jonge boompjes van dezelfde soort bij een oudere, alleenstaande boom te zetten, altijd als effect heeft dat die oude boom het beter gaat doen.'

Cursus praten met bomen
Wil je meer weten of hulp bij het contact maken met bomen? Typ 'cursus praten met bomen' in op google en zie dat er door het hele land workshops en cursussen over gegeven worden. In de meeste cursussen leer je hoe je de juiste boom uitzoekt, hoe je contact legt, met ze communiceert en de genezende kracht van bomen kunt ontdekken. Ook Maja Kooistra geeft een cursus in Langbroek bij Utrecht. Meer informatie vind je op www.bomen.org.

Bronnen:
www.stemderbomen.nl/
www.bomen.org
'Ontmoetingen met bomen', Maja Kooistra
'De spirituele kracht van bomen', Petra Sonnenberg
'Het verborgen leven van de plant', Peter Tompkins en Christopher Bird


Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Triv-expert:
Maja Kooistra (64), was ruim 25 jaar senior wetenschappelijk onderzoeker bij het ministerie van Landbouw op het gebied van fysische geografie en bodemkunde, waarin ze ook promoveerde. Tegenwoordig is zij regelmatig gastmedewerker bij de universiteit van Wageningen.

Wil je krassen in mijn gastenboek?
Webdesign, vraag meer informatie

 

De boom van Anne Frank
Hij staat er nog steeds, de 150 jaar oude kastanjeboom waarop Anne Frank uitkeek vanuit het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De befaamde Engelse oude-bomen deskundige Neville Fay bezocht 'de boom van Anne Frank' drie keer en zegt: "Ik kon niet anders dan voelen dat dit het beeld was van de boom die Anne Frank vanuit haar zolderraam zag. Mijn gedachten werden getransporteerd naar wat háár beleving destijds moet zijn geweest. En wat die voor haar hebben betekend. Het was haar connectie met de buitenwereld en de seizoenen. Dat gevoel kun je op zo'n moment delen."
Mede door Fay's rapportage werd de boom van de kap gered. "Een boom is pas echt ziek als het vitale systeem is aangetast. Dat is bij de Anne Frankboom niet het geval. Sommige delen zijn aangetast door een schimmel, maar dat hebben wij mensen ook wel eens. Het probleem is vaak dat wij alleen kijken naar het uiterlijk van een boom. Als die er niet meer waardig uitziet, moet hij verdwijnen. Bovendien is de Anne Frankboom samen met andere bomen in de omgeving gegroeid. Daardoor is er een netwerk van organismen tussen die bomen ontstaan, van schimmels en andere micro-organismen, insecten, vogels, vleermuizen. Dat alleen is al genoeg reden om de boom te laten staan. In dat opzicht is deze boom een dierenrijk op zich. Je kunt het zien als een oase in de woestijn. En als je er één weghaalt heeft dat grote gevolgen voor het hele netwerk."

 

Praten met bomen, hoe doe je dat?

Praten met bomen gebeurt van binnen uit, met je gevoel. Je hoeft een boom niet per se te omarmen om contact te krijgen. Je kunt er op een afstandje van gaan zitten of er onder.
Het geheim ligt, volgens Maja Kooistra, in het leren je te verbinden met de natuur. Je kunt je verwonderen, ook al begrijp je vaak niet waarover het gaat. Je kunt ook luisteren naar de verschillende manieren van het ritselen van de bladeren. Bomen kunnen namelijk naar believen hun water- en bladspanning iets veranderen. Belangrijkste is dat je je openstelt. Én dat je niet met je oordeel en vooroordeel vóór je waarneming gaat zitten…


" Wees zoveel mogelijk jezelf. Dat kan inclusief je onzekerheid, aarzelingen en kritische instelling zijn
" Geef échte aandacht. Als je steeds aan andere dingen zit te denken, krijg je geen contact
" Een respectvolle, open instelling, zonder vooroordelen, stimuleert de uitwisseling
" Neem er de rust en tijd voor
" Richt je op het zenden van een bericht en geef in beelden, geluid of gevoel een boodschap door
" Richt je aandacht dan op ontvangen. Een bericht kan een beeld, geluid of gevoel zijn.
" Als je een signaal van de boom ontvangt kun je op dezelfde manier verder gaan met zenden en ontvangen
" Bedank de boom na afloop voor het contact

 

Karaktereigenschappen van een boom
'Beuken zijn stijlvolle, adellijke dames met levenservaring. Ze laten zich niet snel van de wijs brengen en hebben een groot gevoel voor relativering. Ze hebben een wat droge humor. Ze zijn speels, tintelend, vrolijk en soms uitdagend.' Zo beschrijft Maja Kooistra ze in haar boek 'Ontmoetingen met bomen'. Petra Sonnenberg benoemt in haar boek 'De spirituele kracht van bomen', de karakters van 37 verschillende bomen. Een Berk is een oplosser van conflicten. Een boom van inzicht, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. De grove Den is een trotse, humeurige, wat moeizame boom met wie het lastig communiceren kan zijn. De Eik weet alles. De Eik is moeder en vader tegelijk; een goede vriend tegen wie je alles kunt vertellen. Een Iep is humoristisch, wijs en inspirerend. De Paardenkastanje is leerling, gezel en meester tegelijk. Hij kan je op alle gebieden van goede raad voorzien.

Bijzondere bomen
De dikste boom van ons land is een beuk op een landgoed in Breukelen. De stam van deze boom is meer dan acht meter dik. Een van de oudste bomen staat in Sambeek; een linde van meer dan 800 jaar oud. De hoogste boom ter wereld staat in Amerika zijn: hij is bijna 120 meter hoog. Een oerboom (Eik, Taxus) kan wel 1000 tot 4000 jaar worden.